Як комунальні підприємства Кропивницького оприлюднюють інформацію

18 сентября 2018 г., 11:21:24   1460   0

Депутатський корпус Кропивницької міської ради 15 лютого 2018 року підтримав порядок оприлюднення інформації про комунальні підприємства, який був розроблений експертами ГО «Асоціація Політичних Наук» та поданий на розгляд сесії депутатом Олександром Цертієм. Одразу після ухвалення цього рішення розпочались роботи з оприлюднення необхідної інформації.

Експерти «Асоціації Політичних Наук», які займаються моніторингом діяльності комунальних підприємств, вирішили дослідити те, як сьогодні виконується рішення сесії.

«Варто відзначити, що робота пророблена досить велика. На сайті міської ради є окремий розділ про комунальні підприємства, де розміщуються або посилання на офіційні сайти, або ж власне необхідна для оприлюднення інформація» - зазначив голова АПН Дмитро Сінченко.

З 18 Комунальних підприємств, які було перевірено на предмет оприлюднення інформації, лише 5 оприлюднили більше половини необхідної згідно Порядку інформації. Це Аварійно-диспетчерська служба, Міськсвітло, Ритуальна служба, Теплоенергетик та ЖЕО №3. Наближаються до цього показника КП Управління будинками міської ради, Елегант – М та ЖЕО №1.

Найменше інформації відкрила про себе Вечірня газета. Це комунальне підприємство є вісником міської ради, але їх діяльність вкрита таємницею. Про нього не пишуть у офіційних відповідях на запити і не оприлюднюють інформацію, яку мали б, відповідно до законів.

Якщо ж говорити про те, що оприлюднюють комунальні підприємства найбільш охоче, то це – назва, код ЄДРПОУ, статут, адреси, структуру підприємства і звітність за останні два роки. А от решта необхідних для оприлюднення пунктів не викликають у керівництва комунальних підприємств великого бажання ними ділитись з громадою. Так, до прикладу, жодне з підприємств не подало звітності по видаткам на некомерційну діяльність, реєстру боргових зобов’язань, висновки аудиторських перевірок ( і тут стає не зрозумілим, чи то в наших КП все так добре, що аудитів ніколи і не було, чи то є що приховувати), обсяги бюджетних призначень та принципи формування винагороди керівника.

«Сьогодні ми ще не можемо стверджувати, що не оприлюднення певних масивів інформації це свідомий злий умисел. Адже це достатньо велика і кропітка робота. Багато років комунальні підприємства працювали без уваги громадського сектору і взагалі нічого не оприлюднювали. А тепер зразу більше 40 пунктів, серед яких є ті, які досить великі за об’ємом. Тож ми сподіваємось, що до 2019 року ситуація значно покращиться. Зі свого боку ми обіцяємо постійно моніторити стан оприлюднення інформації про КП і вимагати повного виконання прийнятого міською радою рішення» - наголосив голова «Асоціації Політичних Наук» Дмитро Сінченко.

Олена Сінченко, рух «Під контролем»

Даний блог створено вказаним тут автором у рамках проекту «Блогери України проти корупції», за підтримки фонду Black Sea Trust. ГО «ІМІ» та Black Sea Trust можуть не погоджуватися з думкою автора блогу.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте