Як керівники комунальних підприємств Кропивницького себе преміювали

29 сентября 2018 г., 09:12:11   1250   0

Вивчаючи діяльність комунальних підприємств, експерти ГО «Асоціація Політичних Наук» вирішили перевірити, чи преміювали керівники цих підприємств самі себе протягом 2018 року. Для цього організацією були направлені запити про доступ до публічної інформації, де запитувалась інформація про преміювання за 2018 рік.

Постановою Пленуму Вищого адміністративного суду № 10 від 29.09.2016 р. «Про практику застосування адміністративними судами законодавства про доступ до публічної інформації» у розділі 2 визначено, хто є розпорядником інформації. Зокрема, п. 2.4. розглядає питання надання інформації таким розпорядником, як комунальне підприємство.

Суд дійшов наступного висновку: «…доступ до інформації щодо розпорядження комунальним підприємством комунальним майном, зокрема, інформація про використання коштів, розподіл доходів від надання послуг (продукції, товарів), виплати заробітної плати працівникам, використання вкладів та дотацій з бюджетів, інші витрати, та прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно, може бути обмежено лише за умов, передбачених частиною п`ятою статті 6 Закону № 2939-VI. У цьому контексті така інформація є суспільно необхідною, а комунальні підприємства є її розпорядниками відповідно до пункту 4 частини другої статті 13 Закону № 2939-VI…». Тож відповідь на запит мала бути обов’язковою.

Деякі підприємства вирішили не відповідати на запит. Це два підприємства міської ради – «Вечірня газета» та «Електротранс», а також три КП, які підпорядковуються обласній раді – бальнеологічна лікарня, автомобільна база та регіональний центр розвитку послуг. Окрім того комунальне підприємство «Управління будинками міської ради» вирішило не надавати відповідь на запит, мотивувавши це тим, що вони не є розпорядником публічної інформації.

«Ми давали можливість тим підприємствам, які проігнорували наш перший запит, виправитись. Направивши повторний. Але, керівництво напевне вирішило, що ця інформація дуже таємна і вирішило її приховати. Наші юристи готують звернення до уповноваженого Верховної Ради з прав людини», – розповів Дмитро Сінченко, голова ГО «АПН»

Головною метою проведеної активістами роботи, було виявлення порушення в частині преміювання керівниками комунальних підприємств самих себе, що чітко заборонено законодавством.

Серед керівників КП міста Кропивницький знайшлось 5 порушників. Керівники Аварійно-диспетчерської служби, ритуальної служби, КП «Теплоенергетик» та ЖЕО №4 преміювали себе по одному разу на суму 3 тисячі гривень. А от керівниця КП «Ринково-побутові послуги» зробила самопреміювання двічі: одного разу на 5800, а другого – на суму місячного посадового окладу.

«Якщо говорити про керівництво обласних комунальних підприємств, то там масштаби порушень в рази більші. Так, керівниця КП «Раттус» преміювала себе 4 рази: один раз на 500 гривень, один раз на 50% від посадового окладу і 2 – на 100%. А керівники трьох БТІ, Кіровоградського, Світловодського та Благовіщенського, самопреміювались по 6 разів і щоразу на 50% від посадового окладу», – розповіла аналітик ГО «АПН» Юлія Бочарова-Туз.

Олена Сінченко, ГО «Асоціація Політичних Наук»

Даний блог створено вказаним тут автором у рамках проекту «Блогери України проти корупції», за підтримки фонду Black Sea Trust. ГО «ІМІ» та Black Sea Trust можуть не погоджуватися з думкою автора блогу.

 

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте