Полтава в очікуванні виборів: шлях до сердець виборців незмінний і лежить через премії

02 октября 2018 г., 09:00:48   1613   0

Останні кілька місяців події, що розгортаються у Полтаві, не сходять із розмов на всеукраїнському рівні. Ще б пак, неабиякий прецедент: більшість депутатів збунтувалися проти міського голови Олександра Мамая, оголосили йому недовіру та достроково припинили його повноваження. Заодно оновили виконком Полтавської міськради та заступників міського голови. Щодо останніх, здається, керувалися правилом «нове – добре забуте старе». Зараз у Полтаві активно готують ґрунт до майбутніх виборів, а  вони неминуче потрібні: місто функціонує без міського голови, обов’язки керівника виконує новообраний Олександр Шамота.

Початок змін

Першим сигналом того, що Полтаву очікують серйозні політичні зміни, стало виключення Оксани Деркач, лідерки політичної сили «Рідне місто», із лав партії та хвиля відкликання депутатів Полтавської міської ради. Спочатку це було відкликання депутата Дениса Поліщука, який намагається зараз повернутися у депутатське крісло через суд. Після вдалої процедури відкликання Дениса Поліщука опозиція на чолі із депутатом Олександром Шамотою (Соціал-демократична партія) вирішили збільшити масштаби і ініцюювали відкликання з посади секретаря міської ради Оксани Деркач та відкликання п’ятьох депутатів: Тимофія Гаєвого, Володимира Корнійчука, Івана Діденка, Ярослава Мартинюка. Усі вони входили до депутатської групи «Єдність», яку створила Оксана Деркач. Згодом відкликали Світлану Бондарєву із фракції «Самопоміч».

Очікувано, міський голова Олександр Мамай навідріз відмовився визнавати нових депутатів, які за рішенням міської ТВК мали зайти у раду замість відкликаних. Деякий час він намагався домовитися із депутатами та шукав шляхи для того, щоб збільшити свій вплив на депутатів. Вочевидь, план був провальним, домовитися не вдавалося, і Мамай почав ступати назад. Спочатку оголосив, що визнає нових депутатів, але лише коли голова ТВК оголосить це на сесії, яку проводитиме він сам, а не, як уже траплялося, без нього.

Зміни. Але хто смикає ниточки?

Зрештою, домовитися, чи то пак, втримали вплив на депутатів, Олександру Мамаю не вдалося. І свідчення цього – ще одна сесія, яку депутати провели без нього. На засіданні сесії припинили повноваження міського голови, обрали нового секретаря ради. Це стало початком кінця «епохи Мамая», який сидів у кріслі керівника Полтави вдруге, причому востаннє вибори йому вдалося виграти без передвиборчої програми, а завдяки цукру, який роздавав у офісі своєї партії «Совість України».  Як же без інформаційних війн? Правильно, ніяк! І у Полтаві інформвійна, розпочата для того, щоб завоювати серця, тобто прихильність, виборців, стартувала зі створення фіктивної прес-служби Полтавської міської ради. І це вдалося: градус незадоволення роботою Олександра Мамая, який і так був високим, скочив угору, а нова влада, відповідно, отримала більше прихильності. Зрештою, чи є нова влада новою? І що дали так званій опозиції (Соціал-демократична партія, Самопоміч, Рідне місто) «ситуативні союзи» із ворогуючою раніше фракцією – БПП «Солідарність»? Бажання змінити обличчя у кріслі міського голови призвело депутатів до того, що вони погодилися на повернення посадовців, яких самі звільнили – Андрія Ляміна, Віталія Нікіпелова, Олексія Чепурка. Здавалося б, парадоксальна ситуація. Але, судячи із прізвищ нових-старих заступників міського голови, до влади, ймовірно, готується повернутися екс-міський голова Андрій Матковський, адже як мінімум двоє посадовців (Лямін, якого рік тому призначили на посаду, хоча його кандидатуру не погодила жодна із депутатських комісій і Чепурко, який звільнився, зокрема, через критику його роботи та відсутність домовленостей між депутатами) – люди його команди. Сам же Матковський поводиться тихо, і не нібито не прагне перетягнути на себе ковдру влади, проте продовжує наполегливо і тихо з’являтися мало не на усіх заходах, що проводить нова влада під керівництвом секретаря Олександра Шамоти. При цьому Матковський робить майже прозорі натяки про те, хто ж у місті насправді господар. Зокрема, про вплив Андрія Матковського на політичну ситуацію у місті можуть вказувати його слова: «Я, як голова найбільшої фракції …» та постійна присутність депутата на комісіях і засіданнях, що раніше було великою рідкістю.

Отримати прихильність в дусі Мамая

Фактично з 14 вересня у Полтаві триває політичний переворот, битву в якому Олександр Мамай програв, заявивши, що не є міським головою і битися не планує. Але уже за кілька днів, здається, змінив свою думку, і, хоча не ходить у міську раду на роботу, скликає прес-конференції в офісі партії «Совість України» та анонсує майбутні судові засідання у його справі. Тим часом у Полтавській міській раді в дечому продовжують традиції Мамая, зокрема, його роздачі премій бюджетникам із кишені міста. Саме премії до професійних свят були родзинкою Олександра Мамая, і забезпечували йому майже 100% прихильності з боку тих, кому ті премії вручали. Вочевидь, опозиція, яка раніше критикувала роздачу премій, вирішила скористатися цим лайфхаком. Наприклад, з нагоди Дня працівників освіти полтавські вчителі отримають по 700 гривень премій. На це із бюджету Полтави витратять понад 8 мільйонів гривень. Як пояснював Шамота, премії вручатимуть цього року, і не від імені міського голови, як це будо раніше, а від депутатського корпусу; також додав, чи роздаватимуть премії наступного року – під питанням. Та головна обіцянка, якої чекають полтавці – зниження тарифів на проїзд у громадському транспорті. Здавалося б, лід рушив, ціну на проїзд у комунальному транспорті знизити вдалося. Але чи вдасться домовитися із приватними перевізниками і чи не слід очікувати швидше бунту перевізників, аніж їх згоди знизити вартість проїзду на гривню? Історія політичного перевороту в полтавській міськраді не завершена, а лише входить у активну фазу. І доказ тому те, що за ситуацією у Полтаві слідкує Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, який запропонував розпустити раду і призначити вибори міського голови. І вишенька на торті: за Полтавською міськрадою слідкує й Президент Петро Порошенко. Чи не вперше за кілька років на офіційному сайті Полтавської міськради опублікували привітання від Гаранта. І це дає привід не сумніватися, що його партія, фракцію якої у міськраді очолює екс-мер Андрій Матковський, який йшов на вибори, роздаючи аптечки, має амбіції керувати Полтавою.

Надія Труш

Даний блог створено вказаним тут автором у рамках проекту «Блогери України проти корупції», за підтримки фонду Black Sea Trust. ГО «ІМІ» та Black Sea Trust можуть не погоджуватися з думкою автора блогу.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте