МАФійний храм

03 октября 2018 г., 14:12:34   1136   0

В Україні як країні, де панує релігійний плюралізм, панує також і справжнє різноманіття з місцями для релігійних храмів. Молільні будинки, печерні монастирі, храми на воді, але певно найбільш своєрідним з цього переліку є каплиці-МАФ УПЦ МП, що розташувалася на території Національного музею історії України. Мало того, ця каплиця знаходиться у буферній зоні, яка перебуває під охороною ЮНЕСКО, біля культурної пам’ятки — фундаменту Десятинної церкви, зведеної ще в десятому столітті.

Фактично, це історія перетворення “трьох контейнерів” для потреб віруючих у те, що дехто називає “найстарішою” церквою України. Почалась ця історія ще на початку 2004 року, коли було зареєстровано релігійну організацію «Десятинний храм Різдва Пресвятої Богородиці». Як повідомляє Релігійно-інформаційна служба України, саме ця громада у цьому ж році подала заяву на узгодження встановлення на території музею малої архітектурної форми (МАФ). За даними РІСУ, у відповідь Шевченківська райрада своїм рішенням надала земельну ділянку під МАФ (три з’єднаних кіоски загальною площею 60 м?) у тимчасову оренду.

А вже у 2006 році, під приводом пасхального богослужіння, на цьому місці встановлюється “тимчасовий намет”. Ось як про це розповідає сайт “Десятинного різдва пресвятої Богородиці чоловічого монастиря”: “сначала планировалось отслужить одну Божественную Литургию, но радость от происходящего и желание людей сподвигли испросить благословение на служение во время всей Святой седмицы. Наверно, по окончании Светлой недели, пришлось бы разобрать скинию. Но… Господь подарил всем чудо явления Своей Божественной Матери, Царицы Небесной Приснодевы Марии.” Вже у 2007 році намет чарівним чином перетворюється на дерев`яну споруду.

Протягом всього цього часу, державні органи нібито постійно ініціювали розгляд даного питання, але завжди чомусь подібні ініціативи закінчувались нічим. Нарешті, у 2018 році члени постійної комісії Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування, згідно до оприлюднених Київською міською радою матеріалів, нібито підтримали петицію про знесення “каплиці”. Проте якогось конкретного плану дій не оприлюднили, переклавши відповідальність на той таки Національний музей історії України.

А поки державні органи час від часу виявляли стурбованість, ситуація ставала все цікавішою. Як зазначає народний депутат Ігор Луценко, у 2012 році Шевченківський суд підтвердив право власності “громади” на МАФ (але не на землю, на якій його розташовано). Цікаво, що державним реєстратором при реєстрації права власності після судового рішення було удвічі перевищено площу нерухомого майна. Замість 60 квадратних метрів, як зазначається у рішенні суду, було зареєстровано аж 133 квадратних метра.

Хоча, можливо, це рішення скасує судова справа, яка зараз розглядається в Окружному адміністративному суді міста Києва. У лютому цього року Національний музей історії України звернувся до Окружного адмінсуду Києва з проханням визнати протиправним та скасувати рішення про держреєстрацію права власності на нежитлову будівлю каплиці УПЦ МП, загальною площею 133 кв. м.

Проте, може скластися враження, що цю судову справу ніби  навмисно намагаються затягнути. Фактично вже мало відбутися винесення остаточного рішення, проте два останніх судових засідання було перенесено, повідомляє телеканал Еспресо.

Тим часом, архімандрит Української православної церкви Московського патріархату Гедеон, який є настоятелем зведеного на фундаменті Десятинної церкви МАФу, написав листа гендиректору Національного музею історії України Тетяні Сосновській. За його словами, вся територія, на якій збудовано храм, а також вся навколишня земельна ділянка, - "історично належать нам", бо звідси "поширювалося християнство на всю Київську Русь".

Чи буде вирішено цю проблему, яка триває вже понад 10 років – тепер залежить від системи правосуддя. Але затягування з винесенням рішення у цій справі може призвести лише до зростання напруги в суспільстві, не кажучи про зневіру громадян у верховенство права.

Адріана Шпак

Даний блог створено вказаним тут автором у рамках проекту «Блогери України проти корупції», за підтримки фонду Black Sea Trust. ГО «ІМІ» та Black Sea Trust можуть не погоджуватися з думкою автора блогу.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте