Чи буде приватизація “Центренерго” успішною?

10 октября 2018 г., 14:09:48   1691   0

Українська енергогенеруюча компанія ПАТ “Центренерго”, один з найбільших виробників електроенергії в Україні, мабуть, на сьогодні є державним об`єктом з найбільш “бородатою” приватизаційною історією.  Розмови про її приватизацію ведуться вже добрий десяток років. Ще до Революції Гідності ця енергогенеруюча компанія мала всі шанси стати жертвою “прихватизації”, проте подальші події певною мірою змінили плани з його продажу.

І ось зовсім недавно у приватизаційній історії “Центренерго” намітився новий поворот. Згідно оприлюдненої у ЗМІ інформації, Кабінет Міністрів України на початку жовтня дав «зелене світло” приватизації цього об`єкту, схваливши стартову ціну продажу 78,289% акцій "Центренерго" у 5,98 млрд грн, що відповідає тій ціні, яку за даний пакет акцій пропонував встановити раніше радник з приватизації Ernst & Young. Постає логічне питання — 5,98 млрд грн за контрольний пакет акцій "Центренерго" — це багато чи мало? Для порівняння, “Центренерго” у 2017 році збільшило чистий прибуток у 4,9 рази порівняно з 2016 роком - до 1,89 млрд грн, чистий дохід - на 2,1%, до 10,9 млрд грн.

На жаль, останні події не сприяли підвищенню інвестиційної привабливості підприємства. Так, про проблеми приходу на це підприємство іноземних інвесторів ще у далекому тепер вже 2015 році попереджали українські експерти. Поточна приватизація підприємства іноземними інвесторами залишається достатньо проблемною через близькість до зони бойових дій.

А от зі сторони українских інвесторів, звичайно, можна було б очікувати більшої активності. Перший хто спадає на думку серед потенційних покупців це, звичайно ж, Ринат Ахметов. Його енергетичний холдинг ДТЕК здавалось завжди мав певний інтерес до “Центренерго”, як і до будь-якого іншого більш менш ліквідного енергетичного активу в нашій країні. Проте, як нещодавно повідомив “Інтерфакс”, голова ДТЕК Максим Тимченко заявив, що ДТЕК не буде приймати участь в приватизації “Центренерго”.

Проте, лише на перший погляд ця заява видається дивною. Тому-що за давньою традицією української приватизації, про майбутнього покупця того чи іншого державного активу можна було дізнатись перевіривши, а хто, власне, зараз провадить з ним торгово-господарську діяльність. І тут, якщо вірити інформації, що з`явилась у медіа, це точно не ДТЕК. Так, згідно до даних відвантажень на теплові електростанції компанії, оприлюднених “Економічною правдою”, основними відправниками вугілля на адресу "Центренерго" є ТОВ "Краснолиманське" (за 8 міс 2018 року було поставлено 0,94 млн т), а також трійка вуглезбагачувальних фабрик - "Україна", "Росія" та "Мирноградська" (раніше — "Комсомольська"). Узагальнюючи цю інформацію видання робить висновок, що понад 80% вугілля, що поставляється на ПАТ "Центренерго", забезпечується структурами, прямо або опосередковано пов`язаними з бізнесменом Віталієм Кропачовим, який, до речі, заявляв вже про свою зацікавленість у приватизації цієї енергогенеруючої компанії.

В той же час, в журналістських колах побудує думка, що Віталй Кропачов активно спілкується з першим заступником голови фракції БПП Ігорем Кононенком. Наприклад, згідно до проекту з розслідувань “Схеми” Віталій Кропачов буває в будівлі, де розташовується офіс Ігоря Кононенка. Саме цього соратника Петра Порошенка журналісти проекту називають куратором української енергетики.

Попри все це хочеться сподіватися, що даний приватизаційний конкурс відбудеться і буде достатньо відкритим, аби у ньому змогли прийняти участь всі зацікавлені в придбані актива інвестори. Попри негативний досвід, новітня українська історія знає прикади і успішної приватизації, як це було у випадку з “Криворіжсталю”. Правда продати цей меткомбінат за адекватну ціну вдалося лише з другої спроби...

Адріана Шпак

Даний блог створено вказаним тут автором у рамках проекту «Блогери України проти корупції», за підтримки фонду Black Sea Trust. ГО «ІМІ» та Black Sea Trust можуть не погоджуватися з думкою автора блогу.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте