Бій за доступ: суд зобов’язав комунальне підприємство Кам’янця надати повну інформацію на запит

17 октября 2018 г., 14:40:36   940   0

Прийняття законодавства про доступ до публічної інформації це справжній прорив, а голосування у стінах Верховної Ради у 2011 році за цей Закон стало вже історичним. І мало хто тоді розумів наскільки цей інструмент у руках громадян, активістів чи журналістів може ефективно запрацювати.

Сповна цей «подарунок долі» ми почали відчувати вже після Революції Гідності, адже напевно тільки лінивий в останні декілька років не направляв державному органу чи органу місцевого самоврядування запит на інформацію.

Аналогічною була й ситуація цього разу. Після прийняття змін до Господарського кодексу України комунальні підприємства мали б стати відкритими та прозорими у своїй діяльності. І законодавство вже ніби прийняте, і Постанова Пленуму Вищого Адміністративного суду України щодо доступу вже є та має згадку про ці підприємства, проте не всі комунальні підприємства повноцінно зрозуміли, що часи роботи за «закритими дверима» у них вже позаду.

В жовтні 2017 року на електронну адресу комунального підприємства «Міськтепловоденергія» Кам’янця-Подільського було надіслано запит із проханням надати копію штатного розпису, відомості щодо нарахування заробітної плати та усіх видів доплат його працівникам (актуальну) та фінансову звітність підприємства за 2017 рік. Цей запит комунальним підприємством було повністю проігноровано.

Фото із сайту КП «Міськтепловоденергія»

В лютому 2018 року коаліцією громадських організацій «За зниження фінансових бар’єрів у справах про доступ до публічної інформації» цей випадок було визначено переможцем серед ще 5 переможців, яким планувалась оплата судового збору та надання правової підтримки під час звернення до суду. Нами розпочалась робота над оскарженням та було прийнято рішення про додаткове направлення запиту.

Так у березні 2018 року на адресу підприємства знову ж таки було направлено запит із аналогічним змістом та запитуваною інформацією. Вже цього разу було отримано листа від розпорядника інформації, в якому він лише посилався на офіційний сайт КП та на офіційний сайт НАЗК, а так і не надав копій запитуваних документів.

Відповідь КП «Міськтепловоденергія» від 27.03.18 р.

На початку літа представницею запитувачки Альони Берези, адвокатом Тетьяною Левчук було підготовлено позовну заяву та передано до Житомирського окружного адміністративного суду, а вже 30 липня її прийнято до розгляду та відкрито провадження у цій справі. У позовній заяві було викладено такі прохання до суду:

  • визнати протиправною бездіяльність Комунального підприємства "Міськтепловоденергія" щодо ненадання публічної інформації на запит;
  • зобов`язати генерального директора Комунального підприємства "Міськтепловоденергія" надати повну інформацію на запит.

Якщо говорити про розгляд справи, то вона розглядалась за правилами спрощеного позовного провадження у судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Саме судове засідання відбулося 28 серпня 2018 року без участі представника комунального підприємства, тоді ж суд перейшов до розгляду справи в письмовому провадженні.

Варто також зазначити, що з боку комунального підприємства здійснювались якісь не зовсім зрозумілі дії, адже 17 серпня на електронну адресу Берези А.А. було надіслано листа за підписом в.о. директора Боднара С.Л., який нібито був відповіддю на запит. Проте цей лист містив лише скан-копії звітності за 2017 рік, поряд з тим він не містив штатного розпису та відомостей про нарахування заробітних плат та інших донарахувань керівному складу підприємства (хоч про надання копії штатного розпису мова йшла у тексті самого листа). Також відповідач просив провести відшкодування фактичних витрат на копіювання та друк згідно виставленого рахунку, що додається, а сам рахунок знову ж таки не було додано. Про направлення цього листа відповідач також наголошував і у відзиві на позовну заяву.

Відповідь КП «Міськтепловоденергія» від 17.08.18 р.

Однак суд, відстеживши через офіційний інтернетресурс "Укрпошти" статус відправлення та встановив, що станом на 04.09.2018 відправлення знаходиться у відділенні м. Кам`янець-Подільський, тобто лист-відповідь на запит від 17.08.2018 не отримано позивачем.

Рішення у цій справі суддя Семенюк виніс зовсім нещодавно – 25 вересня. Шкода, що позов до підприємства судом було задоволено частково, однак в частині зобов’язання щодо надання відповіді на запит позовні вимоги були задоволені. Також було визнано протиправною відмову комунального підприємства "Міськтепловоденергія" та зобов’язано його надати повну інформацію на інформаційний запит від 17.03.2018.

На сьогодні представник цього комунального підприємства виходив на зв’язок із запитувачкою, знову ж таки ним піднімалось питання відшкодування витрат на копіювання чи друк. Однак нагадаємо, що запитувана інформація просилась в електронному форматі, що на сьогодні не передбачає будь-якого грошового відшкодування, тому відповідь очікується отримати саме в тому зручному способі, який було обрано під час надсилання запиту. На сьогодні копії документів не було надано, а тому ми й надалі очікуємо виконання комунальним підприємством "Міськтепловоденергія" рішення суду.

Незважаючи на вище зазначене, це все ж таки чергова перемога запитувачів у справах, що стосуються доступу до публічної інформації, яка свідчить про правильність обраного нами шляху. Якщо розпорядник протиправно відмовляється надавати інформацію – потрібно йти до суду та доводити своє право на отримання цієї інформації. Вважаємо це важливим виховним процесом, адже лише таким шляхом нам вдасться мінімізувати відмови у доступі до публічної інформації та лише так в Україні створюватиметься позитивна судова практика в цих справах.

Альона Береза

Даний блог створено вказаним тут автором у рамках проекту «Блогери України проти корупції», за підтримки фонду Black Sea Trust. ГО «ІМІ» та Black Sea Trust можуть не погоджуватися з думкою автора блогу.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте