Гаряча вода ціною в мільярд

22 октября 2018 г., 15:26:31   1278   0

Мабуть найбільш актуальним питанням для киян останніх 5 місяців було питання, коли ж у кранах містян з`явиться гаряча вода. І таки початок жовтня приніс відповідь на це питання.

У жовтні цього ж року представники правонаступника “Київенерго” - комунального підприємства «Київтеплоенерго» та НАК «Нафтогаз України» підписали мирову угоду. Як повідомили у прес-службі Київської міської державної адміністрації, у результаті переговорів на рівні уряду та розгляду питання у суді Києву вдалося досягнути більш прийнятних умов для вирішення заборгованості за газ: питання штрафів та пені вирішується окремо, а предметом переговорів є лише та заборгованість, що має джерела для компенсації. Нагадаємо, у квітні 2018 року трапилася одна знаменна подія - фактично завершилася майже 17-річна угода міста із «Київенерго», яке входить до енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова, і функція постачання гарячої води й тепла перейшла до комунального підприємства «Київтеплоенерго», яке було спеціально для цього створене.

В бліц-інтерв`ю "Українській правді" заступник голови КМДА Петро Пантелеєв назвав скільки ж саме боргів “Київенерго” муситиме заплатити “Київтеплоенерго” “Нафтогазу”. Виходить досить таки кругленька сума — 2,3 мільярди гривень. Це без штрафів та пені — такими є умови мирової угоди. За його словами ця сума майже удвічі менше ніж сума, про яку йшла мова у травні цього року.

Тут варто згадати, що, як зазначають розслідувачі-журналісти з проекту “Наші гроші. Мережа”, після оголошення кілька років тому КМДА наміру не продовжувати договір з “Київенерго”, його борги перед «Нафтогазом» різко пішли вгору. Так, якщо в кінці 2016 році компанія була винна державному газпостачальнику менше мільярда гривень, то в кінці опалювального сезону борги зросли до 5 млрд грн. Через ріст боргів «Натогаз» припинив постачання газу, з 1 серпня «Київтеплоенерго» почало закуповувати його по вищій ціні (без врахування спецтарифу для ТЕЦ) у ПАТ «Укрнафтобуріння», яка, за інформацією журналістів, пов’язана з Ігорем Коломойським, Павлом Фуксом та Віталієм Хомутинніком.

Проте, в своєму бліц-інтерв`ю “Українській правді” заступник голови КМДА оприлюднив ще одну цікаву інформацію. За словами Пантелєєва, уряд виділив 729 мільйонів гривень на погашення різниці в тарифах. За словами голови Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрія Геруса, виділення цієї бюджетної субвенції фактично означає, що мешканці всіх українських регіонів виділили свої кошти для вирішення проблем киян. “У інших міст теж є проблеми із боргами за газ - чи можуть міста Львів, Луцьк, Дніпро, Чернігів, Миколаїв, Чернівці отримати 100-200 мільйонів гривень таких же субвенцій? Впевнений, не отримають”, - зазначає він.

Проте апетит приходить під час їжі. І ось вже представники “Київенерго” заявляють про необхідність виплати Києвом компенсації. Зокрема, як повідомила директорка з правового забезпечення “Київенерго” Ольга Ієвлєва, «за умовами договору, за зроблені поліпшення на комунальних мережах за власні кошти нам місто має виплатити компенсацію. Ця тема не є предметом мирової угоди». У самій компанії оцінили суму компенсацій від Київської міської державної адміністрації за реконструкцію та модернізацію теплових активів столиці у 750 млн грн. За словами представниці “Київенерго”, зараз компанія готує  всі документи, що підтверджують зроблені реконструкції, модернізації та створення нових об`єктів, і має намір звернутися з вимогою до Київради про компенсацію суми понесених витрат. У прес-службі КМДА повідомили, що поки рано говорити про суму компенсації, оскільки роботи з оцінки теплових активів ще не завершилися. Але як стверджує координатор житлово-комунальних програм громадянської мережі “Опора” Тетяна Бойко, “в кожному тарифі є т.зв. інвестиційна складова, принаймні останніх кілька років, і цю програму затверджує національний регулятор, НКРЕКП. Останні два роки ця програма виконувалася ледь на 40 %”. “Київська міська влада два роки належним чином не здійснювала контроль для того, щоб Київенерго виконувала свою інвестиційну програму, яку затвердив регулятор”, - зазначила Бойко. І чомусь з київської міської влади ніхто не говорить про реальний стан отриманих назад об`єктів та інфраструктури.

З огляду на все вище сказане чомусь згадується старий український анекдот «Кидайтетатуторгуватибо вже немає чим здачі давати». Де, звичайно, у ролі сина виступає все та ж київська міська влада, яка чомусь всі ці події подає під виглядом своєї глобальної перемоги. А поки хтось святкує перегу, дехто лічить отримані на здачу гроші...

Адріана Шпак

Даний блог створено вказаним тут автором у рамках проекту «Блогери України проти корупції», за підтримки фонду Black Sea Trust. ГО «ІМІ» та Black Sea Trust можуть не погоджуватися з думкою автора блогу.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте