Гатненська сільрада незаконно віднесла до конфіденційної інформацію про службові квартири Мін’юсту

24 октября 2018 г., 12:38:32   1154   0

Фото: інформаційна агенція “Погляд”

У липні 2018 року стало відомо, що Міністерство юстиції України закупило у Гатному майже півсотні квартир для службового користування за суттєво завищеними цінами в наближеної до екс-регіонала і нинішнього “відродженця” Володимира Зубика ТОВ “КУА “Крістал Ессет Менеджмент”, забудовником яких виступав “ІнтергалБуд”.

Згодом в пресі з’явилась інформація, що детективи Національного антикорупційного бюро розслідують розтрату бюджетних грошей під час купівлі квартир для службового користування працівникам Міністерства юстиції за ч. 5 ст. 191 КК України.

Сільрада приховала інформацію про службові квартири Мін’юсту 

На одному із засідань виконавчого комітету Гатненської сільської ради було прийнято рішення про продовження строку дії ордерів на службові квартири Міністерства юстиції України в скандальній новобудові. З метою отримання копії цього рішення був поданий інформаційний запит до сільради.

Гатненська сільська рада відмовилась надавати копію рішення виконкому про продовження строку дії ордерів на службові квартири з підстав, що нібито запитувана інформація відповідно до ч. 2 ст. 11 ЗУ “Про інформацію”, ч. 8 ст. 6 ЗУ “Про свободу пересування та вільний вибір проживання в Україні” і ст. 32 Конституції України належить до конфіденційної, а її надання потребує згоди осіб, щодо яких запитується інформація.

Однак такі дії Гатненської сільської ради суперечать частині 5 ст. 6 ЗУ “Про доступ до публічної інформації”, якою встановлено, що не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб, які отримали ці кошти або майно.

Варто зазначити, що в Гатненській сільській раді добре проінформовані про те, що квартири під службове житло були придбані Міністерством в ТОВ “КУА “Крістал Ессет Менеджмент” за бюджетні кошти, адже виконавчим комітетом сільради приймалось рішення про включення цих квартир до числа службових Міністерства на підставі договорів купівлі-продажу.

Крім того, Гатненською сільською радою при розгляді запиту не було застосовано “трискладовий тест” - вимоги, передбачені ч. 2 ст. 6 ЗУ “Про доступ до публічної інформації”. Гатненська сільрада мала обгрунтувати, якому із захищених інтересів (захист репутації або прав інших людей, запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно - прим. авт.) відповідає обмеження доступу до інформації, встановити можливість настання істотної шкоди цим інтересам і порівняти потенційну шкоду з правом громадськості знати цю інформацію в інтересах національної безпеки, економічного добробуту чи прав людини. У разі, якщо ця шкода не переважає суспільний інтерес в доступі до інформації, то конфіденційна інформація може бути розголошена і доступ до неї не може бути обмежений.

Як вбачається з відповіді Гатненської сільради, нею не було надано висновку за жодною з трьох підстав “трискладового тесту” для обмеження в доступі до конфіденційної інформації, а тому відповідь сільради є необгрунтованою, протиправною і такою, що порушує право на доступ до публічної інформації.

Вказані порушення Гатненської сільської ради стали предметом дослідження Уповноваженим ВРУ з прав людини в адміністративному провадженні від 10 вересня 2018 року.

Сергій Чагаров

Даний блог створено вказаним тут автором у рамках проекту «Блогери України проти корупції», за підтримки фонду Black Sea Trust. ГО «ІМІ» та Black Sea Trust можуть не погоджуватися з думкою автора блогу.

 

 

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте