Маріуполь – місто, що хоче дихати

25 октября 2018 г., 09:43:38   982   0

У центрі Маріуполя 29 вересня зібралися, за різними оцінками, від кількох сотень до декількох тисяч містян. Як повідомило Громадське, саме в цей день, який офіційно було оголошено днем міста, активні містяни вирішили провести акцію “Я хочу дихати”. Деякі з людей прийшли у респіраторах і протигазах, багато людей принесли плакати з вимогами покращати екологічну ситуацію. 

Учасники акції збирали підписи під зверненням до Верховної Ради, Мінрегіону, Держекоінспекції, Мінприроди та холдингу “Метінвест”. Зокрема, як повідомило Громадське радіо, люди підписали звернення до Міністерства екології та природних ресурсів, щоб ті у прискореному режимі визначили нормативи гранично припустимих концентрацій у житловій зоні. Від екологічної інспекції містяни вимагали збільшення штрафів для порушників. Від Верховної Ради учасники протесту вимагали  збільшення штрафів за забруднення навколишнього середовища і введення рентної плати за спеціальне використання морської води.

Ця акція фактично стала певним підсумком тих подій, які відбуваються у місті останніми роками.  Справа у тому, що екологія завжди була для Маріуполя однією з найбільш болючіших проблем. Півмільйонне місто виявилось буквально затиснутим між декількома величезними металургійними комбінатами — зокрема, Маріупольським металургійним комбінам ім. Ілліча та “Азовсталю”. І саме ці два меткомбіната, за інформацією міністра екології та природніх ресурсів Остапа Семерака,  стабільно очолюють верхівки рейтингів найбільш брудних підприємств України. Обоє цих підприємств входять до металургійного холдингу “Метінвест”.

Згідно до офіційних даних, наданих відділом охороно здоров`я Маріупольської міської ради, у 2017 році більше 122 мешканців Маріуполя жалілись на різноманітні інфекції дихальних шляхів, включаючи фарингіт та трахеїт.

У ході проведеного інформаційним агентством “Вчасно” опитування, кожний другий місцевий мешканець жалівся на головні болі, кашель, проблеми з диханням і цілий ряд різноманітних захворювань.

Сьогодні активісти цілодобово моніторять ситуацію з викидами за допомогою спеціально встановлених камер відеоспостереження, що допомагає миттєво реагувати на підвищений рівень викидів. Діють у місті і стаціонарні та пересувні пункти контролю за якістю повітря. Але, незважаючи на діючі механізми моніторингу стану повітря та невдоволеність громадськості, екологічна ситуація у Маріуполі залишається надзвичайно критичною.  Так екоактивіст, депутат Маріупольської міськради Максим Бородін регулярно публікує на своїй сторінці у Фейсбуці  інформацію та фотографії нових викидів меткомбінатів. Проте, ні місцева влада, ні місцеві органи екологічного контролю, за його інформацією, не реагують у достатній мірі на подібні факти.

Так, наприклад, ще у травні минулого року Державна азовська морська екологічна інспекція провела перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства меткомбінату “Азовсталь”, за результатами якою було складено 40 адміністративних протоколів на загальну суму... 11 тисяч 654 грн. Нагадаємо, мова йде про один з найбільших в Україні меткомбінатів.

За словами місцевих активістів, місцева влада — як мер, так і голова ОДА повинні були б як мінімум мати свою публічну позицію щодо захисту інтересів містян. Сьогодні ж міська влада залишається занадто “чуйною” до побажань металургійного лобі. Однією з причин цього, на думку активістів, може бути той факт, що попереднім місцем роботи мера Маріуполя була посада директора по персоналу Маріупольсокого металургійного комбінату ім. Ілліча.

Варто також наголосити, що оскільки у обох металургійних комбінатів є один власник, через що ситуація в Маріуполі набуває всіх негативних ознак мономіста, коли проблеми містоутворюючих підприємств автоматично   перетворюються на проблемами міста, а вертикаль влади, медійна складова автоматично стає заручниками волі та диктату власника підприємства. Власне, саме цим, за словами активістів, можна пояснити ситуацію, коли частина медіа або ігнорують будь яку інформацію про проведення заходів, або подають її у викривленому вигляді.

Проте активісти не втрачають оптимізму. На їхню думку, рано чи пізно, у місті вдасться переломити ситуацію. Але для цього необхідна спільна робота як міської громади, так і влади міста, контролюючих державних органів, комерційних структур. Лише тоді у місті справді можна буде вільно дихати.

Адріана Шпак

Даний блог створено вказаним тут автором у рамках проекту «Блогери України проти корупції», за підтримки фонду Black Sea Trust. ГО «ІМІ» та Black Sea Trust можуть не погоджуватися з думкою автора блогу.

 

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте