Глянець за державний кошт

24 октября 2018 г., 07:51:05   1558   0

Немає нічого поганого у тому, що українські державні підприємства та концерни дбають за свій імідж. На те власне і потрібні відділи з комунікацій, прес-служби, департаменти зі звязків з громадськістю, які мають іноді чималенький штат досвідчених фахівців. І з огляду на той цікавий час, в якому ми сьогодні живемо, наявність добре підготовленого та вишколеного відділу по зв`язках з медіа — це справді усвідомлена потреба.

Проте, сьогодні можна константувати, що попри стандартну роботу подібних відділів, як то інформування, відповіді на запити медіа, підготовка власних інформаційних матеріалів достатнього розповсюдження набула практика державного замовлення на розміщення інформаційних матеріалів у медіа. Класичним прикладом цього може бути ситуація з замовленням ПАТ “Укргазвидобування”. Як повідомило видання “Наші гроші” з посиланням на “Прозоро”, «Укргазвидобування» 8 жовтня за результатами тендеру замовило ТОВ «Сігма Уа» рекламних послуг на 9,95 млн грн. На строк до літа 2019 року у компанії замовили виготовлення і розміщення в українських ЗМІ інформаційних матеріалів соціально-освітнього характеру, що пов’язані зі стратегією «Укргазвидобування», розказують про стан розвитку газовидобувної галузі і т.д. Найдорожчим є розміщення хвилинних PR-сюжетів у програмі “Вікна” о 22:00 по буднях на телеканалі СТБ Віктора Пінчука, яке коштуватиме 273 тис грн. за сюжет. Серед друкованих та Інтернет-медіа найвищий тариф у «Новое время»: 127 тис грн. за внутрішню шпальту тижневика та 14 тис грн. за лонгрід на сайті nv.ua. Спецпроект в ефірі «Бізнес Радіо» обійдеться у 22 тис грн. за п’ятихвилинний випуск. Серед інших ЗМІ, які виграли тендер і будуть розміщати, інформаційні матеріали «Укргазвидобування»" - 112 канал, 5 канал, ICTV, Україна, 24й канал та ін.

От власне з даного переліку виникає ряд досить таки логічних питань. Зокрема, наскільки дані замовлення узгоджуватимуться з Законом України “Про рекламу”, у якому чітко прописано, що будь який рекламний матеріал має бути маркований словами “Реклама”, або “На правах реклами”.

Особливе питання — розміщення рекламних матеріалів у новинних програмах. На жаль, в оприлюдненій на “Прозоро” інформації замовники не подають свого бачення, як власне вони збираються промаркувати матеріали у новинних випусках. Нагадаємо, що згідно ст. 9 п. 2 Закону “Про рекламу” “реклама  у теле- і радіопередачах,  програмах повинна бути чітко відокремлена від інших програм,  передач  на  їх  початку  і наприкінці  за  допомогою  аудіо-,  відео-,  комбінованих засобів, титрів, рекламного логотипу або коментарів ведучих з використанням слова "реклама".

Проте, подібні методи роботи зі змі зачепають й інші питання, зокрема, наскільки медіа, з яким тим чи іншим держорганом було заключено подібну угоду буде лояльним до замовника у підготовці своїх матеріалів. Наприклад, наскільки співпало з медіа-планами “Укргазвидобування” поява у “Новому времени” в кінці вересня колонки голови правління “Укргазвидобування” Олега Прохоренка “Як Україні стати енергонезалежною”, де він детально ділиться планами розвитку компанії?

Цей матеріал не ставить перед собою мету кинути якимось чином тінь на роботу такої справді важливої для української економіки компанії, як “Укргазвидобування”. Українське медіа-середовище переповнено “джинсою” та інформаційним кілерством в тому числі й проти державних корпорацій. І саме тому надзвичайно важливо державним господарюючим суб`єктам показати справжні стандарти своєї роботи в інформаційній сфері. Хоча б тому, що їм все одно треба буде потім про це публічно звітуватися.

Адріана Шпак

Даний блог створено вказаним тут автором у рамках проекту «Блогери України проти корупції», за підтримки фонду Black Sea Trust. ГО «ІМІ» та Black Sea Trust можуть не погоджуватися з думкою автора блогу.

 

 

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте