Щезаючі заповідники Криму

22 октября 2018 г., 09:54:42   1132   0

Здається, скільки існують в Криму заповідники, стільки робляться спроби якимось чином відкусити шматки дорогоцінної кримської землі. Ці спроби були регулярні за української влади, і, здавалось, просто більше вже не могло бути, але все пізнається у порівнянні. Після окупації Криму дерибан кримської землі набув небачених масштабів, а відносно самих кримських заповідників постало питання їх елементарного виживання.

Загалом, в Автономній Республіці Крим до окупації було 6 заповідників - Казантипський, Карадагський, Опуцький, Ялтинський гірсько-лісовий, Кримський заповідник з філіалом “Лебедині озера” та “Мис Мартьян”.

Окупація Криму принесла свої зміни і в заповіду справу на півострові. Так, у кінці 2016 року з`явилися інформація про передачу Кримського природного заповідника до Управління справами президента Росії. А вже 13 вересня 2018 року російський уряд прийняв постанову “Про особливо охоронювані природні території федерального значення в Республіці Крим”. Цією постановою було затверджено перелік нових “природоохоронних територій”, створених на базі українських заповідників. Зокрема, даною постановою були створені так звані “державні заповідники” - “Казантипський” (загальною площею 450 га), “Карадагський” (2874 га), “Лебедині острови” (9612 га), “Опуцький” (1592 га), “Ялтинський гірсько-лісовий” (14459,5 га), “національний парк” “Кримський” (34563,5 га), заказники “Каркінітський” (27646 га) та “Мале філофорне поле” (38500 га).

Таким чином, як зазначають в українській природоохоронній організації “Екологія-Право-Людина”, площа Ялтинського гірсько-лісового заповідника була скорочена на 36,5 га - до 14459 га; заповідника «Мис Мартьян» тепер взагалі більше не існує; Кримський природний заповідник скасований і замість нього утворені заповідник «Лебедині острови» та національний парк «Кримський». Тобто 89,5 га втрачено зовсім, а 34653,5 га переведено у категорію із значно слабшим режимом охорони. Тепер там може бути дозволено навіть полювання. Підсумовуючи, на даний час можна говорити про втрату одразу двох кримських заповідників.

Ще більш катастрофічна ситуація склалася з кримськими державними заказниками. За словами еколога Олексія Василюка, з 18 заказників, що діяли в АР Крим, новим рішенням окупаційної влади підтверджено охоронний статус лише заказників «Каркінтський» і «Мале філофорне поле», що розташовані у акваторії, яка межує з Херсонщиною. Решта заказників і пам’яток природи загальнодержавного значення не підтверджені. Еколог припускає, що це зроблено навмисно. “Швидше за все там можуть бути плани по створенню якихось військових баз, ще чогось”, - зазначив Василюк. Загалом, за словами еколога, подібні нововедення окупаційної влади можуть поставити на межу зникнення унікальну природу Кримського півострова.

Проте, певно окупаційній “владі” Криму абсолютно все одно, що буде з його природою, з огляду на можливість отримання у свою власність шматка цінних кримських земель.

Адріана Шпак

Даний блог створено вказаним тут автором у рамках проекту «Блогери України проти корупції», за підтримки фонду Black Sea Trust. ГО «ІМІ» та Black Sea Trust можуть не погоджуватися з думкою автора блогу.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте